De cv-ketel basis

Cv-ketels. Hoeveel weet jij hier eigenlijk van af? Waarschijnlijk heb jij je er nog niet heel erg veel in verdiept, want tja… waarom zou je? Dat ding doet het toch nog goed. Af en toe heb je eens een storing, maar verder is er niet veel mee aan de hand. Toch is het erg vervelend dat als je lekker staat te douchen (natuurlijk net met shampoo in je haar) er opeens een vrij onaangename en koude straal water over je hoofd heen gaat. Dan is het eigenlijk al te laat. Ook als je opeens wakker wordt in een ijskoud huis. Wil je dit liever voorkomen? Wees dan bewust van de cv-ketel basis.

Cv-ketel controle

Het is belangrijk dat je om de zoveel tijd (meestal 1x per jaar) een professioneel bedrijf naar je cv-ketel laat kijken (bijvoorbeeld Feenstra). Dit zorgt ervoor dat de ketel minder-geen storingen meer aangeeft en je hogere reparatiekosten (kosten die uit de hand lopen, doordat onderdelen vergaan) uit de weg gaat. Een cv-ketel die regelmatig onderhouden wordt zal langer mee gaan, dan een ketel die niet tot nauwelijks onderhouden wordt. Daarbuiten brengen oudere cv-ketels meer stookkosten met zich mee. Zij kunnen namelijk het gas minder snel verwerken. Het is niet alleen belangrijk voor de kosten dat je cv-ketel consequent onderhouden moet worden. Het is ook mogelijk dat er een koolstofmonoxide lek kan ontstaan. Dit wordt gecheckt en voorkomen doordat deze op tijd wordt ontdekt en de kabel op tijd wordt vervangen.

Een nieuwe cv-ketel

Het kan zo zijn dat er uit de check komt dat je cv-ketel in 2020 vervangen moet worden. Veel mensen schrikken als ze dit horen, want ja dit valt toch echt onder de grotere uitgaven van een huishouden. Om je gerust te stellen: dit bedrag heb je over een tijdje weer terug. Een oude ketel verbruikt namelijk veel meer energie en door een nieuwe ketel te kopen, kun je hier met de nieuwe (zuinigere) ketel flink op besparen. Er zijn tegenwoordig ook veel energiezuinige en milieubewustere ketels op de markt. Denk bijvoorbeeld aan een hr-ketel. Om hem nog zuiniger te maken kun je eventueel ook kiezen voor een duurzame thermostaat. Deze kun je vanaf je telefoon bedienen en aan-en-uit zetten wanneer jij wilt. Zo vergeet je nooit meer de verwarming uit te zetten als er niemand thuis is. Heb je kinderen die de thermostaat stiekem een tikje hoger zetten? Met je telefoon bepaal je gemakkelijk de warmte in huis, waar en wanneer jij maar wilt.

Cv-ketels vergelijken

Het is compleet te begrijpen dat je niet heel veel af weet van cv-ketels. Welke is nou het best en welke zijn betaalbaar? Om de beste prijs en kwaliteit cv-ketel aan te kunnen schaffen, heeft de Consumentenbond het heel makkelijk voor je gemaakt. Vrijwel ieder jaar testen zij een X aantal ketels en zetten zij voor jou op een rijtje wel goed en ook nog eens betaalbaar zijn. Handig toch? Verder kun je altijd aan de monteur zelf vragen welke ketel je op dit moment het best kunt aanschaffen. Heb je nog meer vragen over het kiezen van de juiste cv-ketel? Feenstra is altijd bereikbaar voor vragen en helpt je graag in deze zoektocht naar de beste cv-ketel voor jou!