Feiten en fabels over je hypotheek

Als je een hypotheek wil afsluiten, komt hier een hoop bij kijken. In je omgeving hoor je allerlei termen en veel “goede adviezen”. Voor welke vragen en welke diensten kan je bij je bank terecht en waarvoor heb je wel een verzekeringsadviseur nodig? Welke van deze adviezen moet je ter harte nemen en welke moet je zo snel mogelijk vergeten? Hier lees je alle feiten en fabels over het afsluiten van een hypotheek.

Starters en schulden

Een veelvoorkomende opvatting is dat je als recent gestarte ondernemer geen kans maakt op een hypotheek. Dit is een fabel! Er is namelijk een stuk meer mogelijk dan je zou denken. Jonge en net gestarte ondernemers worden op deze manier steeds meer gestimuleerd. Bij sommige hypotheekverstrekkers is het al voldoende als je minimaal één jaar ondernemer bent. Ook voor mensen met een (studie)schuld is een hypotheek niet onmogelijk. De bank houdt in dit geval alleen rekening met de hoogte van de hypotheek, aangezien je naast deze maandelijkse kosten ook de maandelijkse schuldenkosten moet betalen.

Rentemiddeling

Met rentemiddeling kan je huidige hypotheekrente ver van tevoren worden aangepast. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je maandlasten lager worden, doordat je nieuwe hypotheekrente tussen de huidige en de actuele rente in komt te staan. Echter kan dit in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek, juist averechts werken. Kijk dus goed uit en laat je door de juiste mensen adviseren. Rentemiddeling is dus lang niet altijd voordelig.

Hypotheekadviseur

Sommigen zullen van mening zijn dat een hypotheekadviseur overbodig is. Je moet er natuurlijk iets van geld voor over hebben om advies te krijgen van een professional. Als je in loondienst bent en je hebt een vast, maandelijks inkomen, zal het misschien niet altijd nodig zijn om een hypotheekadviseur in te schakelen. Als je ondernemer bent, komt een adviseur echter wel goed van pas. Het is in dit geval namelijk een stuk lastiger om een hypotheekberekening te maken. Ondernemer of niet, altijd geldt dat je berekening een stuk realistischer zal zijn als je een adviseur aan jouw kant hebt, en is dit geval kan een adviseur dus wel degelijk een meerwaarde hebben.