Plaatsing zonnepanelen

De populariteit van zonnepanelen is de afgelopen jaren duidelijk toegenomen. Zowel op bedrijfspanden als op woningen zijn ze steeds meer terug te vinden. Het is dan ook een fantastische manier om je steentje bij te dragen aan een beter milieu en tegelijkertijd te besparen op de kosten van je energierekening. Het feit dat er met deze methode gebruik wordt gemaakt van een onuitputtelijke energiebron maakt het een verstandige investering. Maar hoe zit het eigenlijk precies met de plaatsing van zonnepanelen en is er nog verschil tussen een schuin of plat dak? Hieronder vind je op deze vragen het antwoord.

Schuin dak

Het schuine dak is in Nederland een zeer veel voorkomende bouwstijl. Voor dit type dak zijn er twee opties; het is mogelijk om de panelen op het bestaande dak te plaatsen, maar het is ook mogelijk om de dakbedekking te vervangen voor de zonnepanelen. Doorgaans kiest men voor de eerste optie omdat dit minder kostbaar is dan de tweede optie. Het voordeel van het schuine dak is dat deze al onder een hoek staat en er daarom minder dakoppervlakte nodig is. Zo is een oppervlakte van 8m2 al genoeg om een goede installatie op het dak te kunnen neer zetten. De bevestiging gebeurt via schroeven of een kliksysteem. Laatstgenoemde is de meest populaire optie omdat het bevestigen gemakkelijker is en daarmee de kosten van installatie worden beperkt. Het is goed om op te merken dat voor de installatie een deel van de dakpannen verwijderd dient te worden, zodat verstevigingen en dakhaken onder de dakpannen aangebracht kunnen worden. Ben er van te voren zeker van dat dak sterk genoeg is; een installatie weegt tussen de 10 en 15kg per vierkante meter.

Plat dak

Het grote verschil van het installeren op een plat dak is dat de panelen onder een hellingshoek kunnen, maar ook moeten, worden gezet. Het bepalen van de beste hellingshoek is namelijk belangrijk om er voor te zorgen dat de zonnepanelen het maximale rendement behalen. Onder een hoek van ongeveer 36 graden leveren ze aanzienlijk meer op dan wanneer ze plat op het dak liggen. Ze worden vervolgens met verschillende constructies bevestigd en daar wordt ook ballast aan toegevoegd. Dit is ten behoeve van de bescherming indien er zware windstoten optreden. Door dit verschil in installatie ten opzichte van een schuin dak is de installatie doorgaans net iets duurder, ga uit van zo’n €10,- extra per paneel.