Waarop letten bij aankoop zaagblad?

soorten-schuurpapier

Wanneer er veel gebruik wordt gemaakt van een cirkelzaagmachine, dan wil het weleens voorkomen dat het zaagblad stomp wordt. In dit geval kun je ervoor kiezen om het cirkelzaagblad te slijpen. Het slijpen van een zaagblad kun je in principe zelf doen met een vijl. Toch vereist het slijpen met een vijl veel ervaring en is de kwaliteit ook vaak minder. In dit geval is het verstandig om het cirkelzaagblad te laten slijpen. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij een bouwmarkt. In dit geval wordt het zaagblad geslepen met behulp van een slijpmachine. Natuurlijk kun je ook een nieuw zaagblad bestellen, zodat je zeker bent van de kwaliteit. Hieronder worden een aantal tips gegeven om van de aankoop een succes te maken.

Meerdere soorten zaagbladen

Er bestaan meerdere soorten zaagbladen, waardoor de kans groot is dat je het verkeerde zaagblad besteld. Zo bestaan er handcirkelzaag, afkortzaag en mini cirkelzaagbladen. Wanneer je bijvoorbeeld een handcirkelzaagblad op een afkortzaag zet, dan slaat het zaagblad vast in het materiaal. De zaagtanden van een handcirkelzaagblad staan namelijk naar achteren. Bij een afkortzaagblad staan de tanden juist naar voren, waardoor deze geschikt is voor het afkorten van materiaal.

Hoeveelheid zaagtanden

Zaagbladen verschillen voornamelijk van elkaar als je naar het aantal zaagtanden kijkt. Zo zijn er cirkelzaagbladen met 12 tanden maar ook met 80. Nu is het vraag welk aantal tanden geschikt is voor uw zaagwerkzaamheden. Er kan gezegd worden dat hoe meer zaagtanden het zaagblad heeft hoe fijner de zaagsnede. Bij enkele zaagtanden wordt de zaagsnede namelijk veel grover en zullen er meer splinters optreden.

Reduceerring cirkelzaagblad gebruiken

Als het asgat van het nieuw gekochte zaagblad groter is dan die van de cirkelzaagmachine zelf, dan is het handig om een paar reduceerringen te kopen. Hiermee kun je zelf bepalen hoe groot het asgat van het cirkelzaagblad wordt, zodat deze geschikt is voor de betreffende cirkelzaagmachine.