BIM methode brengt concurrentievoordeel
BIM staat voor Building Information Modelling. Het omvangt het beheer van alle bouwinformatie tijdens de gehele levenscyclus van een gebouw of object door het gebruik van digitale modellen. Van eerste ontwerp tot uitvoering, onderhoud en bijvoorbeeld sloop. De essentie van BIM ligt in de samenwerking tussen ingenieurs, opdrachtgevers, architecten en aannemers. Zij wisselen informatie uit in een driedimensionale virtuele bouwomgeving (common data environment) tussen al deze disciplines.
Sterke communicatie mogelijk
BIM stelt alle betrokken partijen bij een bouwproject in staat om efficiënt en helder informatie te kunnen uitwisselen over het betreffende project. Belangrijk hierbij te noemen is dat er op een efficiëntere manier dan voorheen informatie uit te wisselen binnen de verschillende uitvoeringsniveaus. Hierin ligt dan ook de essentie van BIM: het faciliteren van een soepele samenwerking tussen opdrachtgevers, ingenieurs, architecten en aannemers.
Vermijd hoge kosten en planningsfouten
Je kunt je voorstellen dat bouwprojecten waarbij betrokkenen werken met BIM of BIM gecertificeerd zijn, minder vaak tegen problemen aanlopen door deze heldere communicatie mogelijkheden. Projecten verlopen efficiënter en sneller, de productiviteit ligt hoog en minder onzekerheid. De onzekerheid bij bouwprojecten zit hem vaak in onverwachte kosten omdat een ontwerp terplekke niet compleet uitvoerbaar blijkt en een aanpassing vereist is. Dit brengt veel ellende met zich mee, zowel op kostengebied als uitloop van de planning.
Consumenten pikken ook een graantje mee
Naast de vele voordelen voor partijen als ingenieurs, opdrachtgevers, architecten en aannemers, geeft BIM indirect ook voordeel voor de consument. Huizenzoekers in het nieuwbouwsegment doen er goed aan om eens na te gaan welke projecten met de BIM methode werken en wie niet. Het zou een selectiecriterium kunnen zijn, naast natuurlijk de veel belangrijkere factor van locatie of stijl van de woning die je moet aanspreken. Veel nieuwbouwprojecten lopen namelijk vertraging op. Dit is vervelend, omdat je dan vaak met dubbele woonlasten achterblijft omdat je je nieuwe huis nog niet kunt betrekken. De BIM-methode zorgt er over het algemeen voor dat projecten soepel en naar verwachting verlopen.