De treden van de trap

Weet je nog hoe blij je was met je nieuwe huis? Alles zag er mooi en strak uit. De vloeren waren nieuw. De verf op de kozijnen kon je nog ruiken. De muren waren pas van behang voorzien en het plafond was wit. Alle treden van de trap waren nog onbeschadigd.

Na een aantal jaren komt er een nieuwe lik verf over de kozijnen, een nieuw behang op de muren en iets nieuws op de vloer. Je wilt natuurlijk dat je huis er mooi strak uit blijft zien.

Wat veel mensen niet vernieuwen is de trap. Waar alles in huis om de paar jaar wordt vervangen, wordt de trap vaak overgeslagen. Zeker in woningen waar de trap niet zichtbaar is in de woonkamer. Eigenlijk wel vreemd, want je loopt meerdere keren per dag over die trap.

Traprenovatie mogelijkheden

Een trap slijt door het gebruik. Daarom is onderhoud aan een trap noodzakelijk. Hier ontkom je niet aan. Sommige mensen renoveren hun trap zelf. Dit is echter vaak ingewikkelder dan je denkt. Je bent vaak langer bezig dan je denkt. Beter kan je hiervoor een vakman laten uitvoeren. Deze kan een complete trap renoveren binnen een dag.

Traprenovatie kosten lijken hoog, maar een nieuwe trap is nog veel duurder. Daarnaast kan je trap na een goede renovatie weer jaren mee.

De traprenovatie kosten verschillen per soort trap. Een open trap is duurder dan een gesloten trap. Ook de vorm van de trap, de afwerking en het aantal treden van de trap hebben invloed op de prijs.

Onder afwerking valt het gebruikte materiaal. De trap kan geschilderd worden. Dit slijt echter vrij snel weer. Het is goedkoper als schilderen en voorzien van een traploper. Maar door de traploper blijft de trap langer mooi.

Nog duurder is het om de trap te laten bekleden met bijvoorbeeld vinyl of linoleum. Dit is echter wel een duurzame renovatie. Er is speciaal voor trappen geschikt materiaal, zoals slijtvast vinyl, in de handel om de trap te bekleden.

De meest duurzame bekleding is high pressure laminate, kortweg HPL genoemd. Het is duurder als vinyl of linoleum, maar daar tegenover staat dat het veel langer mooi blijft.

Offerte aanvragen

Als je je trap wilt laten renoveren, vraag dan bij verschillende bedrijven een offerte aan. Zo kan je prijzen vergelijken. Let dan wel op dat niet alle bedrijven zaken als bijvoorbeeld een trapleuning meenemen in de offerte.

Ook komt het voor dat in sommige offertes de BTW nog niet meegerekend is. Als dit niet duidelijk op de offerte vermeld is vraag er dan om. Het gaat om een behoorlijk hoog totaalbedrag, dus je betaald ook vrij veel BTW. Als dit niet is meegeteld vallen de traprenovatie kosten flink hoger uit als de offerte.