Hoe moet je een huis verzekeren tegen schade?
Je huis is zeer waardevol en schade is dan ook niet fijn. Toch kan dit wel voorkomen. Wanneer je druk bezig bent met klussen in je huis of wellicht een verbouwing, is schade zo gemaakt. Het is daarom belangrijk dat je hiervoor goed verzekert bent. Het afsluiten van de juiste verzekering is daarbij vaak iets complexer dan het in eerste instantie lijkt. We geven hieronder een kort overzicht van wat nuttige info.
Welke schade is gedekt?
Bij het afsluiten van een opstalverzekering, moet je jezelf altijd afvragen welke schade je gedekt wilt hebben. Indien je druk in je huis gaat verbouwen en het heft in eigen hand gaat nemen door zelfstandig te gaan klussen, loop je een groter risico op schade. Deze schade kun je zelf, maar ook een ander aanrichten. Schade die door jezelf is aangericht is vaak bij een basis verzekering niet gedekt. Ongelukken als een omgevallen boom, storm of brand is hierin gedekt. Voor schade die je zelf of iemand van je gezin per ongeluk aanricht, dien je een Allrisk verzekering af te sluiten. Als je met de boormachine net iets te ver doorboort en de badkamertegel er aan de andere kant uitvalt, ben je hier tegen beschermd.
Schade aan je spullen
Tijdens een groot klusproject kan het ook voorkomen dat je bepaald meubilair beschadigd. Zo kun je per ongeluk verf op je gloednieuwe bank laten vallen. Hiervoor dien je een inboedelverzekering af te sluiten. Ook hier geldt dat een basisverzekering schade die je zelf per ongeluk aanricht niet dekkend is. Een allrisk verzekering is dus op zijn plaats. Aanvullend op deze verzekering, zijn er enkele andere opties waaruit je kunt kiezen. Zo kun je ernaast ook een kostbaarhedenverzekering afsluiten. Over het algemeen sluit je deze af als je in bezit bent van zeer kostbare spullen, zoals een dure fotocamera, kunst enzovoorts. Ook dit kan gemakkelijk tijdens een klusproject beschadigen. Een andere aanvulling kan een glasdekking zijn. Tijdens een verbouwing kunnen ook ruiten, glazen deuren of koepels beschadigd raken, doordat je daar aan het klussen bent. Deze aanvullende verzekeringen dien je in combinatie met een inboedelverzekering af te sluiten.
Wat kost dit dan?
Je kunt het verzekeren van je huis zo duur maken als je zelf wilt. Hoe meer je verzekert, hoe duurder het ook zal worden. Daarnaast zijn er door verzekeraars 5 risicogebieden vastgesteld, waarbij de kans een stuk groter is op diefstal of schade. Indien je in één van deze risicogebieden woont, zal de premie daarom ook hoger zijn. Daarnaast is de type en de grootte van de woning ook van belang. Een oud huis is voor een verzekeraar een groter risico dan een nieuw gebouwd huis. Dit zijn dingen waar je wellicht deels rekening mee kunt houden.