Meer zon, meer energie: topweer voor zonnepanelen!
Je zou denken dat zon altijd positief is voor zonne-energie. In de meeste gevallen klopt dat ook. Met name in de lente en het najaar zorgt zonnig weer voor een toename in energieproductie. In Antwerpen is er door de hoeveelheid zon in mei uitzonderlijk veel zonne-energie geproduceerd. Steeds meer huishoudens kiezen voor duurzame energie, en met een enorme piek in mei was dit te merken in Vlaanderen.
‘Zoveel als twee kerncentrales’
Tegen de zonnige meidagen van 2017 konden de twee kerncentrales in België niet op. Alle zonnepanelen uit het land produceerden namelijk een piek op 2.256 megawatt. Intussen werd er in Vlaanderen een kleine 8000 megawatt aan energie verbruikt. Een kwart van de energie kwam dus van de zon.
Dat het zo goed gaat met zonne-energie is natuurlijk niet alleen aan de zon te danken. Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen. Deze duurzame vorm van energie wordt met zo’n 275.000 installaties in Vlaanderen opgewekt. Vlaanderen staat daarbij na Duitsland aan kop als het gaat om de beschikbaarheid van zonnepanelen per inwoner.
Kan er ook teveel zon zijn?
Zoals met alles: overdaad schaadt. Dit geldt ook voor de zon. Op het moment dat het warme, zonnige weer aanhoudt, stijgt vaak de temperatuur. In mei 2017 was dit ook het geval. Doordat de temperatuur boven de 25 graden Celcius uitkwam, werkten zonnepanelen minder goed.
Volgens energiespecialist Alex Polfliet komt dit door het uitzetten van de aansluitkast. Daardoor verloopt het contact minder goed. Per graad boven de 25 scheelt dit 0,4 procent rendement op de opbrengt per zonnepaneel. Net zoals bij mensen kunnen zonnepanelen dus ook de warmte zat zijn als deze te lang aanhoudt. Tenslotte gaan wij ook minimaal 0,4% minder hard werken in de hitte…
Voordelen van zonnepanelen
Mits ook duurzaam geproduceerd en geleverd kunnen zonnepanelen bijdragen aan schonere energie. Voor huishoudens levert het winst op in de vorm van energie. De zogenoemde teruglevering naar energiemaatschappijen wordt omgezet in korting op de energierekening. Zo betaal je dus minder aan energiekosten en ben je tegelijkertijd ook nog eens milieubewust bezig.
Aangeven zonnepaneel
Wie denkt met zonnepanelen zomaar energie op te kunnen wekken, moet vooral nu opletten. Eén op de zes mensen geeft zijn of haar zonnepanelen niet aan. Dit is per 1 juni 2017 verplicht. Beheerders van zonnepanelen moeten namelijk een bijdrage leveren aan de netkosten, via de consumentenvergoeding. Wie niets aanmeldt maar wel zonnepanelen heeft, riskeert een boete. Het loont dus de moeite om na te gaan of je je zonnepanelen hebt aangemeld.