Tips voor uw hypotheek: huis in het buitenland

Wilt u een huis buiten de grens kopen? Dit was tot voor kort nog erg moeilijk, maar nu is het gemakkelijker. Veel meer bedrijven bieden hypotheken voor buitenlandse huizen.

Het is niet bij alle landen even gemakkelijk om een huis te kopen. zonVoor Frankrijk, België, Spanje en Duitsland is het tegenwoordig een minder groot probleem. Voor overige landen kan het verkrijgen van een hypotheek echter nog wel eens moeilijk worden. Banken willen niet zo snel geld uitlenen aan een pand waarvan ze de waarde en de risico’s niet gemakkelijk kunnen inschatten. Wellicht wordt dit beter nu de Europese landen steeds meer naar elkaar toetrekken.

Nederlandse Bank
Er zijn een aantal Nederlandse banken die hypotheken voor het buitenland verstrekken. Wilt u naar het buitenland verhuizen, dan doet u er goed aan naar de volgende banken te informeren:

  • Van Lanschot richt zich op mensen met een inkomen vanaf 100.00 euro en op familiebedrijven. Je moet hiervoor dus wel over het juiste geld beschikken.
  • Bij de ING is het misschien handiger om zaken te doen. Met een inkomen vanaf 50.000 doet deze bank zaken met u over hypotheken in Spanje en Frankrijk. ING-dochter Postbank verleent geldleningen voor huizen in België, Frankrijk en Duitsland.
  • Fortis en ABN verschaffen geen hypotheken voor huizen in het buitenland. U kunt er wel een financiering van een tweede huis regelen. De buitenlandhypotheek is een creatie van ABN Amro.
  • Rabobank kan u helpen indien u naar Duitsland of België wilt verhuizen. Naast het verschaffen voor hypotheken voor huizen in deze landen kunt u ondersteuning van deze bank ontvangen voor een tweede huis in Frankrijk en Spanje. Hier heeft de bankDutch Desks opgericht, die staan in Parijs en Madrid. Deze desks geven u advies over het aanschaffen van een tweede huis. Bij Rabobank Eindhoven schijnt u alleen een hypotheek voor een huis op de Antillen te kunnen aanvragen.

Buitenlandse Bank
a2Hebt u echter liever een hypotheek bij een buitenlandse bank? Dat kan. De looptijd is echter korter en meestal worden meer eigen middelen overlegd. U kunt een bepaald maximaal bedrag lenen en als u te oud bent gaat het helaas niet door. De extra kosten, zoals een tolk voor het vertalen van de contracten, moet u ook in het vizier houden. Ook zijn er in andere landen vaak andere regels wat betreft bureaucratie. Misschien moet u verschillende bemiddelaars voor verschillende deeltaken hebben.