Vragen die u dient te stellen bij een verbouwing

Heeft u de keuze gemaakt om uw huis te verbouwen? Misschien stond u wel voor de keuze om te verhuizen of te verbouwen. Of heeft u al jaren uw droomkeuken voor ogen en kwam het er maar steeds niet van? Eindelijk is het dan nu zo ver en heeft de het besluit genomen. Belangrijk is wel om een goede voorbereiding te treffen. Als u start met een verbouwing is het goed om met een aantal zaken rekening te houden.

Was is uw budget voor de verbouwing?

Als u begint met verbouwen is het een van de belangrijkste stappen om uw budget in kaart te brengen. Wat wilt u uitgeven aan de verbouwing? Wilt u hiervoor bijlenen of heeft u genoeg eigen middelen? Houd uw budget goed in de gaten, u zult namelijk zien dat u al snel boven uw budget gaat.

Welke woonwensen heeft u?

Vraag u vervolgens af wat u wilt verbouwen. Wilt u bijvoorbeeld een serre aanbouwen? Hou dan rekening met eventuele vergunningen. Gaat u de woning van binnen aanpassen, ook dan kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. Of kiest u voor een kleine verbouwing? Bijvoorbeeld schilderwerk buiten of binnen, een traprenovatie of de verbouwing van uw zolder? Zorg dat u inzichtelijk heeft wat u wilt verbouwen. En kiest u er bij de verbouwing voor om alles nieuw aan te schaffen of is een renovatie voldoende?

Een tip! Verstandig is het om meteen alle (kleine) verbouwingen aan uw woning in 1 x aan te pakken. Zo zit u niet onnodig lang in de rotzooi en het is vaak ook beter voor uw budget.

Wist u dat?
● u bij een verbouwing een vergunning nodig heeft, als u de constructie van de woning wijzigt?
● u een vergunning nodig heeft voor een aanbouw aan uw woning.
● de bouwvergunning niet meer bestaat? Een bouwvergunning heet tegenwoordig een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen.