Wat is asbest nou precies

asbest-dak-delen-facebook

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die voorkomen in de natuur, het is opgebouwd uit microscopische fijne kleine vezels die soms niet met het blote oog te zien zijn. Het werd vanaf 1945 tot 1990 gebruikt in gebouwen en woningen omdat het sterk, isolerend, goedkoop, brandwerend en slijtvast was. Echter wordt het tegenwoordig niet meer gebruikt in verband met de effecten van asbest op de gezondheid en is het zelfs verboden geworden.

Effecten van asbest op de gezondheid

Wanneer je asbest inademt kan het via je luchtwegen en longblaasjes op plaatsen komen in het lichaam die ver weg zijn van kleine luchtwegen waardoor het moeilijk uit je lichaam komt, als gevolg van blootstelling aan deze stof kunnen er verschillende asbestziekten ontstaan zoals: Asbestose, asbestpleuritis, longkanker, mesothelioom en pleuraverdikking. Asbest is geen kankerverwekkende stof, echter is het kanker-bevorderend wat inhoudt dat het de kans op longkanker vergroot. De meeste van deze ziektes komen pas tevoorschijn tientallen jaren na de blootstelling aan asbest en ze zijn nauwelijks of helemaal niet te genezen. Daarom is het erg belangrijk dat u onderzoek doet naar asbest in uw huis of eventueel werk/leefomgeving.

Asbest laten saneren

Aangezien asbest niet goed is voor de gezondheid en het feit dat er tegenwoordig betere en duurzamere isolatiemateriaal dat asbest kan vervangen, wil je natuurlijk het spul zo snel mogelijk weg laten halen. Dit moet je echter laten doen door een professioneel en gecertificeerd bedrijf. U kunt een gecertificeerd bedrijf herkennen wanneer zij beschikken over een SC-530 certificaat zoals Milieu Control NL. Natuurlijk ben je als eigenaar van de woning nog steeds zelf verantwoordelijk voor het laten verwijderen van de asbest, echter heeft de overheid vanaf 1 januari 2016 een nieuwe subsidieregeling ingevoerd die ervoor zorgt dat u € 4,50 euro per vierkante meter verwijderd asbest krijgt.